Forum Gcity.org.pl
Maj 18, 2012, 12:50:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 2 urodziny Google Chrome  (Przeczytany 1172 razy)
Krs
Administrator
Full Member

« : Wrzesień 03, 2010, 08:59:40 »

Wczoraj przeglądarka Google Chrome obchodziła swoje 2 urodziny. Wejście na rynek z rozmachem, zapowiadana jako silna konkurencja dla ... (sami sobie uzupełnijcie co chcecie). Po tych 2 latach można stwierdzić, że ten projekt to jak na razie niewypał. Co prawda w USA Chrome zgarnął większy % rynku niż w Europie ale to z pewnością nie to, co zakładali sobie twórcy. Według mnie powód jest prosty, ta przeglądarka nie ma do zaoferowania nic unikalnego, co by mogło skłonić użytkowników Internetu do korzystania z niej. Według mnie jedyną szansą na przejęcie użytkowników będzie wypuszczenie przez Google systemu Chrome OS.
Pawelk
Newbie
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2010, 09:22:42 »

No nie wiem czy taki niewypał... Mam wielu znajomych co przechodzą na tą przeglądarkę, inni znajomi podejrzewam że też by przeszli na nią gdyby ją poużywali, wg. mnie jest dość wygodna.

według: http://www.ranking.pl/pl/rankings/web-browsers.html 5. Wynik to dobry wynik jak na dwa lata...

Wg Darwina każdy z nas pochodzi od jakiegoś prymitywnego głąba, więc niektórzy mają to szczęście, że osobiście znają własnego
Krs
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 03, 2010, 09:29:00 »

Taki gigant, promocja w największych polskich portalach i tylko niecałe 8% to zdecydowanie porażka. Nie przegonili nawet kompletnie niepromowanej Opery.
rufuss
Global Moderator
Jr. Member

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 03, 2010, 04:16:16 »

bardzo funkcjonalna i wygodna w użyciu przeglądarka, tylko....
...jakoś nie mogę się przesiąść Język

Ehh te przyzwyczajenia
Pawelk
Newbie
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2010, 09:32:46 »

- 7,5% światowego rynku przeglądarek do przeglądarki Google'a ( najnowsze wyniki Net Applications),
– Chrome zdołało po 6. stabilnych wersjach dla Windows i 2 dla Linuksa i Mac OS X-a, zdobyć w rankingu popularności 3 ! miejsce, wyprzedzając zarówno Safari jak i Operę.
Na te 2 urodziny, google wydało kolejną wersję przeglądarki Chrome.

6. Wersja Chrome:
- engine skryptowy Chrome'a jest aż sześć razy ! szybszy, niż w wersji pierwszej,
- ma interfejs bardziej przejrzysty,
- usunięto z paska adresowego prefiks http:// (nie jest już wyświetlany),
- poprawa wyświetlania na pasku statusu,
- automatyczne wypełnianie formularzy,
- synchronizacja wszystkich ustawień,
- posiada zintegrowaną wtyczkę czytnika PDF,
- Przeglądarka domyślnie odtwarza media w formacie WebM (bardzo wysoka jakość klipów).
- usunięcie kilkunastu błędów (sześć krytycznych), Google zachęca użytkowników 5. wersji do jak najszybszej przesiadki na 6.

Można pobrać z: http://www.google.com/chrome/eula.html

Wg Darwina każdy z nas pochodzi od jakiegoś prymitywnego głąba, więc niektórzy mają to szczęście, że osobiście znają własnego
Krs
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2010, 12:59:48 »

Wszystkie te "nowości" są już od jakiegoś czasu w innych przeglądarkach. Jestem ciekawy wykorzystania pamięci i szybkości tej przeglądarki (którą twórcy wystawiają jako największą zaletę) kiedy będzie ona miała choć 3/4 funkcjonalności Opery czy FF. Bo obecne porównania są na poziomie porównania Notatnika i Worda.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!